Tankbeurtlimiet 125 of 150 Euro
U hebt het zelf ook al gemerkt: als u op een onbemand tankstation (zoals bij ons) wil tanken met uw bankkaart of creditkaart, krijgt u tegenwoordig op het scherm van de betaalterminal de boodschap “U kunt nu voor € 125 tanken aan pomp X”, en vervolgens zal u inderdaad maximaal voor dat bedrag kunnen tanken (ook al kan er meer in uw tank).
Door de huidige dure brandstofprijzen komt het heel vaak voor dat u uw tank wil vol doen, maar dat het tanken vanzelf stopt bij 125 of 150 Euro. Dagelijks krijgen wij als uitbater van onze klanten vragen en opmerkingen hierover, en worden zelfs met de vinger gewezen over dit praktisch ongemak. Dus de hoogste tijd voor enige duiding.
Op een onbemand tankstation start u uw tankbeurt door uw bankkaart of creditkaart in de betaalterminal te brengen (of contactloze betaalfunctie). Op dat moment weet u meestal niet voor hoeveel u exact zal tanken, dus uw en onze bank weten dat ook niet (anders dan aan de kassa van een winkel waar uw aankoopbedrag wel gekend is voordat u uw kaart in de terminal steekt). Daarom wordt bij tankstations een zgn. pre-autorisatie aangevraagd. Uw bank reserveert dan onmiddellijk en automatisch een bedrag van 125 of 150 Euro, vervolgens laat het systeem toe dat u kan beginnen tanken. Het gereserveerd bedrag blijft tijdens het tanken op uw rekening staan, het wordt enkel geblokkeerd tijdens de duurtijd van de tankbeurt, zodat de betaling na de tankbeurt zou gegarandeerd zijn. Van zodra de tankbeurt stopt, en het tankbedrag gekend is, doet uw bank een verrekening van het juiste tankbedrag. Het saldo dat u niet hebt getankt wordt gewoon weer vrijgegeven op uw bankrekening. Normaalgezien merkt u daar verder niets van. Op die manier kan uw bank de garantie bieden aan onze bank dat de betaling correct en volledig wordt uitgevoerd.
Het bedrag van de pre-autorisatie kan momenteel verschillen van 125 tot maximaal 150 Euro. Het maximaal bedrag wordt bepaald door uw eigen bank, niet door ons. Algemeen zijn de limietbedragen 125 en 150 gangbaar. Wij, net als alle andere uitbaters, kunnen deze limietbedragen zelf niet optrekken. Bijgevolg zijn ook wij als tankstation uitbater niet te spreken over deze veel te krappe limietbedragen.
VRAAG Vermits ik pas de laatste tijd ondervind dat ik mijn tank soms niet volledig kan voldoen wegens die limietbedragen van 125 of 150 Euro, is dit dan een nieuwe procedure? Helemaal niet, deze pre-autorisatie met een limietbedrag van 125 of 150 Euro bestaat sinds jaar en dag, alleen ondervindt u er nu hinder van omdat de brandstofprijzen nooit eerder zo duur waren, en u dus nooit voorheen meer dan die 125 of 150 Euro hebt betaald voor een volle tank brandstof.
VRAAG Kan daar dan niets aan “gedaan” worden? Navraag leert ons dat het protocol voor het bepalen van deze limietbedragen worden vastgelegd door enerzijds de Belgische banken, de fabrikanten van de in België toegelaten betaalterminals, de zgn. acquirers (betaalplatformen die het betalingsverkeer faciliteren – bijvoorbeeld Banksys/Worldline) en de toezichthoudende overheid. Gesprekken tussen die partijen zijn momenteel in België gaande om, naar Nederlands voorbeeld, de limietbedragen op korte of middellange termijn op te trekken. Het is voor ons ook een raadsel tegen wanneer die instanties tot een akkoord zullen komen, en welke nieuwe (hogere) limietbedragen dan zullen van kracht zijn in België.
VRAAG Kan ik in tussentijd dan slechts voor 125 of 150 Euro tanken, en dus niet mijn tank vol doen? Neen, u kan na uw eerste tankbeurt gewoon een tweede (of meer) tankbeurt(en) starten totdat uw tank vol is. Een vrachtwagenchauffeur die wenst te tanken met zijn bankkaart of creditkaart kan dus gerust 10 keer na elkaar tanken tot zijn tank vol is (in de praktijk tanken deze meestal met een facturatietankkaart waarbij deze limietbedragen niet van toepassing zijn).
VRAAG Wat als ik minder dan 125 of 150 Euro op mijn bankrekening staan heb, kan ik dan nog tanken? Normaalgezien wel, uw bank zal dan een maximaal bedrag reserveren dat overeenstemt met het bedrag op uw bankrekening.
DUS, het probleem stelt zich in alle tankstations in België, en dus niet alleen bij LUBOLUX OIL. Wij hopen samen met u dat de limietbedragen spoedig worden opgetrokken.